המציאות המורכבת במגזר הבדואי מלמדת כי מרבית מסיימי כיתה י"ב הינם מובטלים וחסרי תעסוקה ביום שאחרי סיום לימודיהם. על פי ההערכות כ-30% מהבוגרים פונים ללימודים גבוהים במוסדות השכלה גבוהה, אולם ה-70% הנותרים, הינם ללא אופק תעסוקתי והכשרתי.
לפיכך, החליטה הנהלת מועצת אל-קסום לקחת חלק במיזם משותף של רשת אורט, משרד הכלכלה ועמותת ריאן לתעסוקה שמטרתו לאפשר לבוגרים כיתות י"ב אשר אינם פונים לאקדמיה להיכנס להליך של הכשרה מקצועית שבסופו הבוגר/ת ישובץ במקום עבודה.
הרעיון הוא להקים כיתות לימוד מקצועיות בנושאים מכווני שוק התעסוקה שיהוו שנת לימוד נוספת, 13 במספר. במסגרת שנת הלימודים ירכשו התלמידים מקצוע נוסף כדוגמת טכנאי חשמל, טכנאי מזגנים, טכנאי מחשבים וכיוצא בזה. בסופה של שנת הלימודים הם ישובצו על ידי מרכז ריאן במקומות עבודה רלוונטיים.
ד"ר איציק תומר, ראש מועצת אל-קסום: "ההכרזה על החיבור בין חינוך לתעסוקה הינו צורך הכרחי במגזר הבדואי בכלל ובאל-קסום בפרט. שכן, ללא מתווה מעשי שיטמיע את בוגרי מערכת החינוך כראוי בשוק התעסוקה חלקם הגדול יעבוד בעבודות מזדמנות או לא יעבוד בכלל".
הפרויקט יחל לפעול בשנת הלימודים הבאה כפיילוט ראשונה ברחבי הארץ. במסגרת ההכנות לפיילוט התקיים סקר שבוצע בקרב התלמידים על מנת לבחון את הצרכים בהלימה לצורכי השוק. לצורך השלמת ההכנות פתחה עמותת ריאן לתעסוקה שני סניפים ביישובי המועצה, זאת על מנת להנגיש את שירותיה לציבור הרחב ובכדי להגיע גם לבוגרים שסיימו את לימודיהם לפני שנים רבות.
במסגרת ההכנות, התקיים השבוע סיור שטח בשני בתי ספר התיכון, אם בטין ומולדה, שבהם אמור להתקיים הפיילוט. בסיור השתתפו, ראש המועצה, ראש אגף החינוך, מנהל מרחב דרום ברשת אורט, מנהלי בתי הספר, נציגי עמותת ריאן ואנשי המקצוע שקיימו את הסקר.
ניר שמואלי, מנהל אגף החינוך במועצה: "אין ספק כי מהלך ייחודי זה יאפשר לבוגרים ובוגרות במגזר הבדואי אופק תעסוקתי המלווה בהכשרה מתאימה. אנו בטוחים כי הצלחת המהלך תאפשר לקדם מיזם זה בכל הרשויות במגזר הבדואי ומכאן הדרך לצמצום האבטלה באופן ניכר".